به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین رشاد، ظهر امروز در مراسم نکوداشت «شیخ اعظم» مرتضی انصاری که در سالن اجتماعات مدرسه عالی خاتمالاوصیا(عج) قم برگزار شد، اظهار داشت: شیخ انصاری در علم اصول مکتب علمی رفیعی را ایجاد کرد و کتاب «رسائل» را برای حوزه به یادگار گذاشت.
وی در پاسخ به انتقاد برخی که رسائل را کتاب درسی نمیدانند، اظهار داشت: ما هم قبول داریم که رسائل کتاب درسی نیست، ولی پس از رسائل، کتابی برای جایگزینی آن تهیه نشد.
بعد از شیخ انصاری، در برخی ابواب علوم، ایستایی به وجود آمد که نتوانست جایگزینی را برای آثار وی تولید کنند.
حجتالاسلام والمسلمین رشاد افزود: البته علمای برجستهای پس از شیخ آمدند و کارهای ارزشمندی نیز در راستای علوم دینی انجام دادند، ولی این که کتابی در زمینه اصول فقه بنویسند که بتوان آن را جایگزین رسائل شیخ اعظم نمود، تدوین نشده است.
وی با بیان این که امروز نیز اثر علمی شیخ انصاری درحوزه جاری است،گفت: با توجه به جامعیت رسائل شیخ، با وجود انتقادهایی که شده، با گذشت 150سال از رحلت ایشان، هنوز هم آثار وی درحوزه جاری است.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، اصول شیخ انصاری را تطبیقی از علم سنتی و مدرن معرفی کرد و گفت: شیخ انصاری، تحت تأثیر تجدد غرب نبود، بلکه شیخ «سنتی» بود، ولی سنتی مجدد که در اصول با نگاهی معرفتشناسانه وارد شده است و پس از او دنیای غرب فلسفه معرفتشناسانه را به کار گرفت.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به این که هر دانشی دارای «ساختار پژوهی» متفاوت است، گفت: «ساختار پژوهی»، چیدمانی است که مباحث و مسائل یک علم را صورت بندی میکند و این ساختار در علوم گوناگون متفاوت است.
حجتالاسلام والمسلمین رشاد در تبیین ویژگی های ساختار مطلوب گفت: جهتمندی در ساختار، جامعیت نسبت به تمامی عناصر و مسائل دانش، سنخیت داشتن مسائل مختلف، کارآمدی در تأمین حداکثری غایت و... ویژگیهای ساختار مطلوب میباشد.
وی در ادامه به ساختارهای اصول در برهههای مختلف زمانی اشاره کرد و گفت: آثار فراوانی در زمینه اصول فقه نگاشته است که بعضی از این آثار ساختار کاملاً متفاوتی نسبت به هم دارند، که در اثر اصولی شیخ انصاری، این ساختار مطلوب وجود دارد.